|
Marka Belirlemenin Yöntemleri
Marka, ticari bir varlıktır. Ama aynı zamanda, marka, bir pazarlama mesajı da taşır. Markanız, ürününüzün, pazardaki rakiplerinden en önemli ayrım noktalarından biridir ve o nedenle, doğru mesajı içermelidir.
Bir reklam ajansıyla çalışıyorsanız, markayı yaratmak için onlardan destek alabilirsiniz. Ama Türkiye'de pek çok küçük şirket gibi, bugüne kadarki markalarınızı kendiniz yarattıysanız ve/veya yeni ürününüz için reklam ajanslarına ayıracak bütçeniz yoksa, iş başa düşüyor.
Marka yaratırken veya başvurularda mutlaka ön araştırma yaptırınız.
Markanız akılda kalıcı, dikkat çekici ve kısa olmalıdır.
Markanızın Türkçe olmasına özen gösteriniz. Aksi takdirde yurtdışı başvurularında sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Markanızın kolayca taklit edilmemeli
Markanızın jenerik haline gelmesine izin vermeyiniz.
Markanızın kullanım süresine dikkat ediniz. 5 yıl süre ile kullanılmayan markalar hükümsüz sayılmaktadır.
1. DEVLERİ İNCELEYİN
İşe, dev şirketlerin yarattıkları markaları inceleyerek başlayın. Önce, iş yaptığınız sektördeki büyük markalara bakın. Tümü, pazarlama bazlı bir bakış açısıyla seçilmişlerdir; ne anlama geldiklerini ve neden bu ismin seçildiğini düşünün.
Çok sayıda markanın sert rekabet koşullarında ayakta kalma savaşı verdiği günümüz ekonomisinde, alışıldık markaların farkedilme olasılığı çok düşüktür. Son dönemin markalarını anlamaya çalışın: Mavi Jeans, Advantage Card, Axess... Hepsi, bir pazarlama mesajını içinde taşıyorlar.
2. TEMSİL GÜCÜ YÜKSEK İSİMLER BULUN
Marka yaratmada ilk adım, ürününüzün pazardaki konumunu temsil eden 4-5 ürünü alt alta yazmaktır. Bunlar, ürünün tüketicilere sağladığı ekonomik faydanın yanı sıra, düşük fiyata, yüksek kalite sunması olabilir.
3. MARKANIZIN KİŞİLİĞİ OLSUN
Ürünün pazardaki konumunu temsil eden özellikleri yazdıktan sonra, bu kez, 'kişilik özelliklerine' ilişkin 4-5 özelliği alt alta yazın. Örneğin, markanızın, 'arkadaş', 'çağdaş', 'hızlı' gibi kişilik özellikleri bulunabilir.
4. AKLINIZA GELEN İSİMLERİ SIRALAYIN
Yazdığınız bütün özelliklerin yanlarına, size çağrıştırdığı isimleri yazın. Aklınıza gelen kelimeler de olabilir, kelime grupları da. Tek amacınız, bulduğunuz markanın, o özelliği temsil ediyor olması... Markanın yanında bir de, 'şirket', 'topluluğu' gibi ek unsurların olmasını istiyorsanız, bulduğunuz ismi, bu uzantıyla yanyana getirerek deneyin.
5. AVANTAJLARI VURGULAYIN
İsim seçerken, iş yaptığınız pazarda satışları etkileyen en önemli unsurları aklınıza getirin. Örneğin, bir pil üreticisi için 'Energizer', tüketiciler, satın aldıkları pilin uzun süre dayanmasını istedikleri için çok doğru bir seçim. Siz de, kendi sektörünüzde satışları etkileyen en önemli unsurları düşünün.
6. BULDUĞUNUZ MARKANIN ZORLUKLARINI İNCELEYİN
Bu aşamadan sonra, şirket çalışanlarından en az 2 kişiyle daha, ürettiğiniz isimleri gözden geçirin. İsimleri yüksek sesle tekrar edin, telefon operatörünüz gün boyunca bu ismi tekrar edebilecek mi, akılda kalıcı bir isim mi, argoda başka bir anlamı olabilir mi, ve son olarak, şirketin faaliyet alanı genişlemeye başladığında bu isim, yeni alanları da temsil edebilecek mi gibi soruları yanıt verin.
7. KÜÇÜK BİR PAZAR ARAŞTIRMASI YAPIN
Listeyi eledikten sonra, finale kalan isimler hakkıda, çevrenizdeki 30 kişinin fikrini alın. 30, dev şirketler için marka yaratan reklam ajanslarının 'fokus gruplar'da baz aldığı bir sayı aldığı için, yeterli olacaktır...
8. VE KARARINIZI VERİN
Ve, bütün bu bilgileri topladıktan sonra, son tercihinizi yapın.
|
|