|
Hizmetlerimiz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Online Destek
İçin
Lütfen Tıklayın
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ISO 22000:2005 GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİMİ SİSTEMİ
|
|
|
|
|
|
Üreticiden tüketiciye kadar uzanan zincirde her kesimi tümüyle etkileyen gıda kökenli salgın, zehirlenme, bozulma vb. olumsuzluklar, endüstriyel kalite sistemindeki hijyen sorunlarından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle üretimden-tüketime risk oluşturabilen her bir parametrenin
ürünler bazında ayrı ayrı belirlenip, bu noktaların incelenmesiyle sorunların giderilmesi ihtiyacı
ortaya çıkmıştır. "Kritik kontrol noktaları"nın belirlenmesi riskin azaltılmasını, dolayısıyla da
tehlikenin engellenmesini sağlayacaktır. Böylece, olayların teknik ve sosyo-ekonomik
boyutlarıyla ele alındığı yeni bir bakış açısı geliştirilmiş ve yaygınlaştırılmıştır.
Güvenli gıda alımı için sürekli artan bir müşteri talebi bulunması, ülkeler tarafından
birçok Gıda Güvenliği Standartlarının geliştirilmesine yol açmıştır ve artan sayıda ulusal
standartlar karışıklığa neden olmuştur. Sonuç olarak uluslararası bir uyumluluğa ihtiyaç vardır
ve ISO 22000:2005 ile bu ihtiyacı karşılamak hedeflenmektedir.
ISO (International Standart Organisation) tarafından hazırlanan ve 2005 yılı Eylül ayında
yayınlanan ISO 22000:2005 standardı, "Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi" olarak
yayınlanmış ilk uluslararası standarttır. Bu standart Uluslararası Standartlar Örgütü
(ISO)'nün ISO/TC 34. teknik komite tarafından, bütün dünyadaki dernekler ve gıda
uzmanlarının da bir araya gelmesiyle geliştirilerek, yayınlanmıştır. ISO 22000:2005
standardının, çeşitli ülkeler tarafından yayınlanmış HACCP standardının yerini alabilecek ve
Dünya'da ISO 9001 gibi kabul görebilecek bir standart olması öngörülmektedir.
Bu standardı, gıda endüstricilerinin, müşterilerine ve tüketicilerine karşı, gıda güvenliği
ilkelerine ne kadar bağlı olduklarını gösterebilmelerini sağlamak amacıyla gıda güvenliğini
garanti altına almak için, araç, teknik, süreç kontrol ve düzenleyici gereklilikleri, bir yönetim
sistemi çatısı altında bir araya getirmektedir.
Bu yönetim aracı, birinci kademe üreticiden, ürün üreticileri, yem üreticileri, tüm gıda
üreticileri, ambalaj malzemesi üreticileri, hammadde veya katkı maddeleri üreticileri,
temizlik ve sanitasyon ajanları üreticileri, imalatçılar, depocular ve taşımacılara,
toptancılara, perakendecilere ve gıda hizmeti verenlere kadar herkes tarafından
kullanılabilen, uluslar arası tanınan bir sistem olmasına ek olarak, baştan başa
bütün gıda endüstrisinin kullanabileceği ortak bir dil sağlamaktadır.
Bu standardı uygulamak isteyen firmalar, Codex Alimentarius tarafından prensipleri
belirlenmiş bir HACCP sistemi kurarak tüm prosesleri için riskleri tanımlamış olmalıdırlar
ve aynı zamanda geçerli İyi Üretim Uygulamaları, varsa sektöre ait yasal gereklilikler ve
dokümante edilmiş bir yönetim sistemi (ISO 9001'de olduğu gibi) ve tedarik zinciri içinde
etkileşimli iletişim ile de desteklenmelidir. ISO 22000 için aynı zamanda ISO/TS 22004
Kılavuz Standardı hazırlanmıştır.
Gıda güvenliği yönetim sisteminizi, ISO 22000:2005'in gerekliliklerine göre belgelendirmeniz kuruluşunuza aşağıdaki faydaları sağlayacaktır;
Pazarda güven kazanma
Uluslararası ilişkilerde artış
Rekabet gücü kazanma
Uluslararası pazarlara girişte ilk gereksinimi sağlama, tüm dünyada ticaret kolaylığının sağlanması
Ürün ve hizmet kalitesinde ölçülebilir düzelme
Standart dışı üretimde azalma dolayısıyla ürün geri dönüşlerinin ortadan kalkması ve imaj korunması
Üretim ve işlemlerde disiplin oluşturma
Yönetim etkinliğini artırma
Kalite kültürüne sahip olma ve geliştirme
Daha etkin karar mekanizması oluşturmak için veri toplama ve kontrol
Tüm çalışanların ortam sorumluluğu sağlanarak etkin bir oto-kontrol sisteminin uygulanmasının sağlanması
Etkin zaman yönetimi
Tüketiciyi bilinçlendirme
Etkin stok kontrolü ve veri sağlama
Etkin müşteri hizmeti
Tedarik zincirinde iyi bir yer edinme/güven oluşturma
Ürün yaklaşımı yerine sistem yaklaşımı
Kaynak optimizasyonu - dahili ve gıda zinciri boyunca.
Daha iyi planlanma, daha az üretim sonrası doğrulama
İyileştirilmiş dokümantasyon
Ön şartlı programların sistematik yönetiminin sağlanması
Artan teknik yeterlilik sağlanması
Gıda güvenliği unsurları hakkında tedarikçiler ve müşteriler, denetleyiciler ve diğer ilgili taraflar ile dinamik iletişim
Gıda güvenliği tehlikelerinin tanımlanması ve kontrol önlemlerinin uygulanması için sistematik ve önleyici bir yaklaşım sağlanması
Yükümlülüklerini bilen ciddi ve profesyonel bir organizasyon oluşturulması
Ürün güvenliğine olan güvenin artması
Proses kontrolün dokümanlarla kanıtlanmasına olanak vermesi
Spesifikasyon ve yasal mevzuatla uyum içinde olduğunuzun kanıtlaması
GEÇİŞ SÜRECİ
Gıda güvenliği bugüne kadar yüksek bir profile hiç sahip olmadı. Gıda tedarik zinciri
boyunca, gıda ürünlerine karışan her şeyin garanti altına alınmasını sağlama ihtiyacı,
sıkı kılavuzlarla çalışmaktan ve standartların bu sektörde faaliyet göstermek için
şart hale gelmesinden dolayıdır. ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, gıda
sektöründeki firmalar ve bu sektöre hizmet veren tedarikçiler için gıda güvenliğini
garanti altına aldıklarını gösterme olanağı sağlayan genel bir standarttır.
|
|
|
|